środa, 9 lipca 2014

Zupa krem z brokułów

Krem z brokułów to bardzo wdzięczna i szybka zupa. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim brokułożercom :) Jej idealnym uzupełnieniem są prażone pestki dyni, ponieważ przy okazji mamy coś do pochrupania.

Potrzebne będą:
- brokuł (około 500 g)
- wywar z warzyw (ok. 1l)
- pestki z dyni


Generalnie brokuł można od razu wrzucić do wywaru z warzyw, ale lepiej ugotować go najpierw na parze (trochę nieczystości przejdzie do wody). W każdym razie gotujemy aż brokuł będzie miękki, miksujemy i zupa gotowa.
Na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) prażymy pestki z dyni, aż się zarumienią. Posypujemy nimi każdą porcję zupy.


2 komentarze:

  1. Ja też! I Uwielbiam kremy z brokuła, musze koniecznie spróbować z pestkami dyni!

    OdpowiedzUsuń