niedziela, 13 lipca 2014

Dakos, czyli chrupiące bułeczki z pomidorem, fetą i oliwkami

Dakos to nasze kolejne wspomnienie z pobytu na Krecie. Nie jest to skomplikowana przystawka, ale zasmakowała nam tak bardzo, że niemal codziennie ją jedliśmy :)

Potrzebne będą:
- 3 bułki pełnoziarniste
- 4 średnie pomidory
- ser feta (ok 100 g)
- oliwki
- oliwa z oliwek
- oregano

Każdą bułkę rozcinamy na pół i podpiekamy w piekarniku (ok. 15 minut w 75 stopniach), żeby była chrupiąca. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w bardzo drobną kostkę (można też zetrzeć na tarce, ale jeśli pomidory są zbyt dojrzałe, wyjdzie z nich papka). Solimy i na chwilę je odstawiamy, a gdy zgromadzi się woda, odlewamy ją. Na ostygnięte bułki nakładamy pomidory, fetę pokruszoną palcami, delikatnie polewamy oliwą, posypujemy oregano i układamy oliwki.



1 komentarz: