poniedziałek, 6 stycznia 2014

Muffiny serowo-czekoladowe na mące razowej

Potrzebne będą:

Warstwa serowa:
700 g białego sera
100 g ksylitolu (lub 115 g cukru)
3 jajka
odrobina olejku waniliowego

Warstwa czekoladowa
- 140g gorzkiej czekolady (u mnie: czekolada na słodziku)
- 1/2 kostki masła
- 130 g ksylitolu (lub 180 g cukru)
- 90 g mąki (u mnie: pszenna pełnoziarnista)
- 3 jajka

Sposób przygotowania:
Składniki na warstwę serowej miksujemy aż do powstania gładkiej masy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie w oddzielnym naczyniu miksujemy masło, 3 jajka, ksylitol, a na końcu stopniowo dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mąkę.
Do foremek nakładamy najpierw łyżkę masy ciemnej, a następnie łyżkę masy jasnej. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C przez 40 minut, z włączoną funkcją termoobiegu.





3 komentarze:

  1. uwielbiam takie łaciate muffinki. i zdrowsze, i smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej.
    W przepisie zaznaczyłaś 3 jajka do masy serowej, a w sposobie przygotowania piszesz: " Następnie w oddzielnym naczyniu miksujemy masło, 3 jajka, ksylitol, a na końcu stopniowo dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mąkę" czy te 3 jajka dodajemy również do masy ciemnej?

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej,
    dzięki za komentarz. W masie czekoladowej są również 3 jajka. Już poprawiłam :)

    OdpowiedzUsuń