czwartek, 14 listopada 2013

Gołąbki ziemniaczane

Jako wielka fanka ziemniaków, od dawna chciałam przyrządzić ten specjał. Nie był mi wcześniej znany, więc tym bardziej kusił. Muszę przyznać, że taki rodzaj gołąbków jest po prostu przepyszny i najlepszy! :)

Potrzebne będą:
ok. 800 g ziemniaków
- 3 średnie cebule
- kapusta włoska
- majeranek
- pół szklanki wywaru z warzyw
- pół szklanki śmietany
- jajko

Sposób przygotowania:
 Na patelni podsmażamy drobno skrojoną cebulę.
Ziemniaki ścieramy na najmniejszych oczkach tarki - tak jak na placki ziemniaczane. Czekamy chwilkę aż woda zbierze nam się w jednym miejscu i wylewamy ją.
Następnie do ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulę, jajko, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.  Nadzienie jest już gotowe więc możemy przejść do zawijania gołąbków. Po zwinięciu umieszczamy je w garnku, zalewamy bulionem pomieszanym ze śmietaną i gotujemy do momentu, aż liście kapusty zmiękną.



3 komentarze:

  1. Ciekawe , może polubię gołąbki ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że warto spróbować :) Ja generalnie też nie lubię mięsnych gołąbków :)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł na bezmięsne gołąbki :)

    OdpowiedzUsuń