środa, 23 października 2013

Krokiety ziemniaczane z jajkiem

Potrzebne będą:
- 3/4 kg ziemniaków
- jajko
- 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
- pół szklanki bułki tartej (z pieczywa razowego) lub otrębów
- 4 jajka ugotowane na twardo
- pęczek szczypiorku lub pietruszki
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy, a następnie ugniatamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do nich posiekany szczypiorek/pietruszkę, 3 łyżki jogurtu naturalnego, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Do ziemniaków dodajemy mąkę, odrobinę soli oraz pół łyżeczki słodkiej papryki, wbijamy jajo i zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i wycinamy z niego kwadraty. Na każdy nakładamy farsz, lepimy brzegi i obtaczamy w bułce tartej lub otrębach. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanej oliwie.


4 komentarze:

  1. Smakowite... chciałabym zobaczyć ich wnętrze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie zrobiłam fotki ich wnętrza, ale następnym razem będę pamiętać i uzupełnię wpis :) Wnętrze w zasadzie wygląda jak drobno skrojona pasta jajeczna.

      Usuń