niedziela, 27 października 2013

Placki ziemniaczane z sosem serowym, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Podczas ostatniego wypadu w góry miałam okazję spróbować placki ziemniaczane w nowej odsłonie. Musiałam jednak nieco ulepszyć przepis, ponieważ w restauracji sos został przygotowany z paczki i na dodatek był okropnie przesolony. Stwierdziłam też, że zamiast sosu śmietanowego lepszy będzie sos serowy. Tak oto powstał poniższy przepis. Jeśli macie pod ręką świeże kurki to z pewnością danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne, ale ze spokojem można je też zastąpić pieczarkami.

Potrzebne będą:
Na ciasto:
- 700 g ziemniaków
- 1 cebula
- szczypta soli
- ok. 2 łyżek mąki pełnoziarnistej
- jajko

Na sos:
- serek topiony o smaku naturalnym
- 400 g pieczarek (lub kurek)
- ok. 100 g suszonych pomidorów
- mleko lub śmietana 12% (około 100 ml)
- odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej

Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce do ziemniaków i odlewamy wodę z masy. Dodajemy mąkę (jej ilość w dużej mierze będzie zależała od gatunku użytych ziemniaków), jajko oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Smażymy średniej wielkości placki na rozgrzanym oleju.

Na oddzielnej patelni podsmażamy pieczarki. Następnie dodajemy do nich śmietankę (lub mleko), oraz pokrojony w kostkę serek topiony. Gdy serek się roztopi, dodajemy do niego pokrojone w paski suszone pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.

Placki układamy na talerzu i częściowo przykrywamy je sosem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz