wtorek, 8 października 2013

Kartoflanka, czyli zupa z pyrów

Potrzebne będą:
- pęczek włoszczyzny
- 600 g ziemniaków (pokrojonych w kostkę)
- 300 g boczku
- 1 cebula
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kurkuma, majeranek, pieprz i sól

Cebulę i boczek podsmażamy na oliwie. W tym samym czasie gotujemy wywar z warzyw (dodajemy do niego ziele angielskie i liść laurowy. Do podsmażonej cebuli dodajemy boczek pokrojony w kostkę, a następnie kiełbasę. Gdy warzywa z wywaru będą już miękkie, dokładamy ziemniaki i gotujemy jeszcze ok 10 min. Następnie miksujemy na krem, dodajemy podsmażony boczek i kiełbasę, doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i kurkumą (żeby poprawić kolor). Chwilkę podgrzewamy i danie jest gotowe.



2 komentarze:

  1. Jak dawno nie robiłam! Muszę ugotować, koniecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam
    pierwszy raz robilam kartoflanke i musze powiedziec, ze wg tego przepisu wyszła mi super :)

    OdpowiedzUsuń