Nadzienie:
- szklanka ciecierzycy (może być z puszki)
- cebulka (posiekana)
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: curry, słodka papryka, ostra papryka
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego*
*Kupując sos sojowy zwróćcie uwagę na skład. Często dodawany jest do niego glutaminian sodu lub cukier.
Ciasto:
250g mąki (użyłam pełnoziarnistej)
15g drożdży
łyżka miodu, cukru lub stewii
1/8 litra mleka
2 jaja
Rozpuszczamy drożdże w ciepłym mlekiem z dodatkiem cukru, miodu lub stewii i czekamy aż zaczną wyrastać. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, dodajemy jaja i wlewamy zaczyn z drożdży. Ugniatamy ciasto i odstawiamy na bok, by dwukrotnie zwiększyło swoją objętość.
Jeśli stosujemy suchą ciecierzycę, najlepiej jest namoczyć ją dzień wcześniej, a następnie ugotować. Cebulkę podsmażamy na patelni, na końcu dodajemy czosnek. Przekładamy ciecierzycę do pojemnika, dodajemy cebulkę podsmażoną z czosnkiem, sos sojowy oraz przyprawy (pół łyżeczki curry, pół łyżeczki papryki, 1/4 łyżeczki papryki ostrej. Jeśli lubimy pikantne potrawy, można też dodać suszoną papryczkę chilli). Miksujemy na gładką masę. Jeśli okaże się ona jałowa lub zbyt gęsta - dodajemy jeszcze odrobinę sosu sojowego.
Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na blat posypany mąką. Rozwałkowujemy, a następnie wykrawamy koła lub kwadraty i lepimy pierogi. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładamy w ciepłe miejsce i znów czekamy aż wyrosną. Następnie pieczemy przez 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
W tytule pierogi drożdżowe z ciecierzycą, a w treści - soczewica - więc co to naprawdę ma być?
OdpowiedzUsuńCiecierzyca - ja w tytule i spisie składników. Już poprawiam, dzięki :)
UsuńAż tyle drożdży (150g) na 20 dkg mąki??????
OdpowiedzUsuńOczywiście, że nie ;) Dzięki za czujność, już poprawione.
OdpowiedzUsuń