Miało to być zupełnie inne danie, ale ponieważ nie udało mi się kupić odpowiednich składników, postanowiłam pokombinować. Myślę, że marchewka pasowała by również świetnie do tego dania, ale niestety nie miałam jej akurat w lodówce :)
Potrzebne składniki:
- 60g kaszy gryczanej
- 20g zielonej soczewicy
- 2 małe cukinie (pokrojone w półplasterki)
- 2 papryki (pokrojone w kostkę)
- pietruszka (pokrojona w paski)
- dymka (pokrojona w kostkę)
- 3 cm korzenia imbiru (w miarę drobno pokrojonego)
- jasny os sojowy
- płatki chilli
- curry
Kaszę gryczaną i zieloną soczewicę prażymy przez chwilę w rondlu. Gdy poczujemy przyjemny aromat kaszy gryczanej, zalewamy ją wodą i dodajemy łyżkę sosu sojowego. Pilnujemy żeby nie rozgotowała nam się na papkę - kasza i soczewica powinny być al dente.
Następnie zabieramy się do przygotowania warzyw. Ponieważ będą smażone w woku, trzeba sobie wszystko wcześniej przygotować. Na rozgrzany olej najpierw wrzucamy cebulę oraz imbir. Podsmażamy chwilkę i dodajemy pietruszkę. Na ostatni rzut idzie cukinia i papryka. Na końcu doprawiamy wszystko sosem sojowym, płatkami chilli, curry. Mieszamy z ugotowaną kaszą oraz soczewicą i jeszcze przez chwilkę trzymamy na ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz