czwartek, 15 listopada 2012

Pasta z zielonej soczewicy

Od dawna chciałam skosztować tego specjału, tym bardziej, że soczewica jest niezwykle zdrowa. Być może pasta nie wygląda zachęcająco, ale na pewno jest smaczna zwłaszcza z chlebem wypieczonym w domu :)

Składniki:
- 150g soczewicy
- cebula średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, curry, czarnuszka, oregano
- siemię lniane
- łyżeczka sosu sojowego.

Soczewicę gotujemy aż stanie się miękka. W międzyczasie, drobno posiekaną cebulę oraz czosnek podsmażamy na patelni. Czekamy aż soczewica nam przestygnie, dodajemy cebulkę oraz czosnek, a także przyprawy: pół łyżeczki papryki czerwonej, po łyżeczce curry, oregano i czerwonej papryki oraz sos sojowy. Wszystko miksujemy żeby uzyskać pastę. Na koniec dosypujemy czarnuszkę i siemie lniane (według uznania). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz