Składniki:
- szklanka ciecierzycy
- 6 pieczarek
- średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- otręby pszenne (do panierowania)
- łyżeczka sosu sojowego
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczymy w wodzie przez całą noc. Następnego dnia gotujemy tak długo, aż zmięknie. Odcedzamy i czekamy aż wystygnie.
W międzyczasie drobno siekamy pieczarki i cebulę. Miksujemy ciecierzycę i dodajemy do niej cebulę, pieczarki, czosnek przeciśnięty przez praskę, 1 jajko, sos sojowy, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki i panierujemy - zamiast bułki tartej, wybrałam znacznie zdrowsze otręby pszenne.
Kotlety z ciecierzycy podałam z grillowaną cukinią. Jak ją przygotowałam? Do miseczki wlałam odrobinę oleju i dodałam do niego czosnek przeciśnięty przez praskę. Taką miksturą smarowałam plastry cukinii i opiekałam je na patelni grillowej.
Cieszę się, że patelnia grilowa się przydaje:D
OdpowiedzUsuńRozumiem, że zamiennie można korzystać z puszkowanej ciecierzycy? ;)
Pewnie, że patelnia się przydaje!
OdpowiedzUsuńDokładnie! Myślę, że ciecierzyca w puszki znacznie skróci czas przygotowania.