sobota, 25 sierpnia 2012
Pierś kurczaka z suszonymi pomidorami i szynką szwarcwaldzką.
Porcja na 2 osoby
Potrzebne będą:
-2 pojedyncze piersi z kurczaka
-4 pomidory suszone
- około 50g sera mozzarella
- natka pietruszki
Przygotowanie farszu:
Drobno kroimy pomidorki, ser i natkę pietruszki. Wszystko mieszamy.
Następnie, w umytej i oczyszczonej piersi kurczaka tworzymy kieszonkę, robiąc nacięcie w poprzek grubszej szczęści.
Wkładamy farsz do środka. Można użyć wykałaczki żeby zapobiec wylatywaniu farszu. Piersi z wierzchu należy oprószyć pieprzem i posolić. Całość owijamy szynką (ja użyłam dwóch plasterków na jedną pierś).
Blaszkę smarujemy odrobiną zalewy z suszonych pomidorów, a następnie kładziemy na niej piersi. Zapiekamy w 200 stopniach C przez ok. 20 min.
Piersi z kurczaka podałam z pieczonymi ziemniaczkami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda pysznie! Jaką surówkę polecasz do tego?
OdpowiedzUsuńMyślę, że sałatka wykonana z mieszanki sałat i pomidorów, pokropiona zalewą z pomidorów suszonych, bardzo dobrze by pasowała :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki....
OdpowiedzUsuń