Składniki:
- wywar z kurczaka (ok 1l)
- 2 piersi z kurczaka
- sos sojowy (jasny)
- 2 ząbki czosnku
- ocet ryżowy
- imbir w proszku
- pół łyżeczki papryki kajeńskiej
- olej sezamowy
- cebula
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- papryczka chilli
- pędy bambusa w zalewie (ok. 150g)
- 10 dkg suszonych grzybków Mun
- mąka kukurydziana lub ziemniaczana
- makaron ryżowy lub maniokowy
Przygotowanie:
Mięso: Pierś z kurczaka oczyściłam, pokroiłam, a następnie zamarynowałam w mieszance zrobionej z: 2 łyżeczek imbiru, 1 łyżki oleju sezamowego, 0,5 łyżeczki papryki cayenee (uwaga: bardzo ostra), 2 łyżek sosu sojowego i łyżeczki octu ryżowego.
Marchewkę, pietruszkę oraz pędy bambusa pokroiłam w słupki, cebulę w drobną kostkę, chilli posiekałam drobno. Grzybki moczyłam w gorącej wodzie przez 20 minut, po czym pocięłam je w paski (uwaga: nie wylewać wody z moczenia grzybów).
Następnie chwilę podsmażyłam marchewkę oraz cebulę i dodałam zamarynowane mięso. Całość smażyłam do momentu aż mięso zmiękło. Dodałam dwa ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę, chwilkę jeszcze podsmażyłam i całość zalałam wywarem z kurczaka. Dodałam pędy bambusa, grzyby oraz wodę, w której się moczyły. Doprawiamy do smaku pieprzem cayenee, sosem sojowym, curry i octem ryżowym. Gotujemy jeszcze 15 minut. Na końcu zaciągnęłam mąką kukurydzianą oraz rozmąconym jajkiem.
Jajko trzeba wlewać powoli do gotującej się zupy, ciągle mieszając.
Kiedy dodać makaron?
OdpowiedzUsuńNa samym końcu do garnka lub na talerz i zalać ciepłą zupą :)
OdpowiedzUsuń