czwartek, 14 czerwca 2012

Pełnoziarnisty chleb cebulowy

Potrzebne będą:
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szkl mąki żytniej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 25 kdg drożdży
  • łyżeczka miodu (lub cukru)
  • ok 1 - 1,5 szkl ciepłej wody
  • 2 łyżki soli
 Uwaga: Niestety minusem używania mąki pełnoziarnistej jest to, że ciasto słabiej i dłużej rośnie. Jeśli ktoś chce aby ciasto było bardziej puszyste, należy zwiększyć ilość zwykłej mąki pszennej, jednocześnie dodając mniej pełnoziarnistej.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni aż się zeszkli. Podczas gdy cebula się smaży, przygotowujemy rozczyn z drożdży - łyżka mąki, łyżeczka miodu, 200 ml  ciepłej wody i drożdże.  
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i rozczyn. Wodę należy wlewać stopniowo. Wyrabiamy ciasto aż stanie się ono gładkie i sprężyste. Następnie przekładamy na blachę/do foremek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Pieczemy w 180 stopniach C. przez około 30 minut (aż skórka zbrązowieje)

Chleb przed pieczeniem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz