- 1 szkl mąki pszennej
- 2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szkl mąki żytniej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 25 kdg drożdży
- łyżeczka miodu (lub cukru)
- ok 1 - 1,5 szkl ciepłej wody
- 2 łyżki soli
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni aż się zeszkli. Podczas gdy cebula się smaży, przygotowujemy rozczyn z drożdży - łyżka mąki, łyżeczka miodu, 200 ml ciepłej wody i drożdże.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i rozczyn. Wodę należy wlewać stopniowo. Wyrabiamy ciasto aż stanie się ono gładkie i sprężyste. Następnie przekładamy na blachę/do foremek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Pieczemy w 180 stopniach C. przez około 30 minut (aż skórka zbrązowieje)
Chleb przed pieczeniem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz