sobota, 2 czerwca 2012

Domowe hamburgery

Składniki:
 5 bułek (najlepiej pełnoziarnistych)
300g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
sos sojowy
jajko
sałata
pomidor
cebula
kilka plastrów żółtego sera

Sos czosnkowy:
- jogurt naturalny
- łyżka majonezu
- świeża pietruszka lub kolendra
- duży ząbek czosnku
- sól i pieprz

Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego pół drobno posiekanej cebuli, jajko, łyżkę sosu sojowego oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy. Formujemy płaskie kotleciki (najlepiej o średnicy bułki) i smażymy na patelni. Na samym końcu, na ciepłym kotlecie umieszczamy plasterek sera.
W międzyczasie podgrzewamy rozkrojone bułki w piekarniku - ok 100 stopni C, do momentu aż zrobią się chrupiące.
Płuczemy sałatę, pomidory kroimy w plasterki, pozostałą połówkę cebuli w półtalarki. Następnie układamy kolejno na bułce: sałatę, mięso, cebulę, pomidora, sos czosnkowy.
Mięso z roztopionym serem

Gotowy hamburger
Sos czosnkowy:
- łyżkę majonezu mieszamy z trzema łyżkami jogurtu naturalnego, przeciskamy czosnek przez praskę. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekaną kolendrę lub pietruszkę




2 komentarze:

  1. Wygląda nieprzyzwoicie apetycznie! Zastanawiam się, czy dałoby się zrobić taka wersję dietetyczną, dla odchudków - to jest nie smażyć kotletów, tylko upiec je w piekarniku. Kombinuję, bo mi zdjęcia niesamowitej ochoty narobiły:) Co myślisz?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie, że by się dało :) Dobrym pomysłem jest też podsmażenie kotletów na patelni grillowej.

    OdpowiedzUsuń