- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki letniej wody
- 2 dkg drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru lub miodu
- 2 łyżki oleju
- 30 dkg sera żółtego startego na tarce (użyłam sera królewskiego)
- 20 dkg pieczarek (pociętych w plastry)
- 4 plasterki salami (każdy przecięty na 4 części)
- papryka pocięta w paski
- cebula (pokrojona w talatki)
- sos na ciasto (koncentrat, cebula, bazylia, oregano, czosnek)
Sos:
W rondlu podsmażyć cebulę. Dodać koncentrat pomidorowy lub przecier z pomidorów. Przecisnąć czosnek przez praskę, dodać oregano i bazylię. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Trzeba pamiętać, że sos musi być wyrazisty w smaku, gdyż stanowi on bazę pizzy.
Ciasto:
Z drożdży, miodu (lub cukru), połowy wody i 2 łyżek mąki robimy rozczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę, sól, olej oraz resztę wody wrzucamy do miski, dodajemy drożdże, a następnie wyrabiamy ciasto.
Następnie formujemy z niego pizzę i układamy nadzienie. Najpierw smarujemy sosem, później kładziemy kolejno salami, cebulę, paprykę, pieczarki, ser, oregano. Tak przygotowaną pizzę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C i pieczemy przez około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz