wtorek, 29 maja 2012

Pizza na cienkim cieście razowym

Składniki na ciasto:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 2 dkg drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru lub miodu
  • 2 łyżki oleju 
Składniki na nadzienie (opcjonalne)

  • 30 dkg sera żółtego startego na tarce (użyłam sera królewskiego)
  • 20 dkg pieczarek (pociętych w plastry)
  • 4 plasterki salami (każdy przecięty na 4 części)
  • papryka pocięta w paski
  • cebula (pokrojona w talatki)
  • sos na ciasto (koncentrat, cebula, bazylia, oregano, czosnek)

     

Sos:
W rondlu podsmażyć cebulę. Dodać koncentrat pomidorowy lub przecier z pomidorów. Przecisnąć czosnek przez praskę, dodać oregano i bazylię. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Trzeba pamiętać, że sos musi być wyrazisty w smaku, gdyż stanowi on bazę pizzy.  



Ciasto:
Z drożdży, miodu (lub cukru), połowy wody i 2 łyżek mąki robimy rozczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę, sól, olej oraz resztę wody wrzucamy do miski, dodajemy drożdże, a następnie wyrabiamy ciasto. 

Następnie formujemy z niego pizzę i układamy nadzienie. Najpierw smarujemy sosem, później kładziemy kolejno salami, cebulę, paprykę, pieczarki, ser, oregano. Tak przygotowaną pizzę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C i pieczemy przez około 20 minut.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz