czwartek, 24 maja 2012

Zupa z porów

Potrzebne będą:
  • 200 g włoszczyzny (użyłam 2 marchewek, pietruszki i kawałka selera)
  • 400 g ziemniaków
  • 2 duże pory (powinny ważyć ok 600g)
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki 

Włoszczyznę oraz ziemniaki pokroić w kostkę. Gotować w 1,5 l wody. W międzyczasie, dokładnie umyte i oczyszczone pory (część biała i jasnozielona) pokroić w półtalarki i udusić w rondlu na maśle (tutaj w oryginalnym przepisie należy dodać łyżeczkę cukru). Przełożyć do wywaru i gotować wszystko razem aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem (można również dodać cukier).
Postanowiłam nie zagęszczać zupy, ale można to zrobić za pomocą śmietany, żółtka lub jogurtu naturalnego.
SMACZNEGO!

Ps. Można też zrobić krem, przecierając zupę przez grube sito lub rozdrabniając blenderem. Podaje się ją wtedy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Por gotowy do duszenia :)
Gotujący się wywar z warzyw


Gotowa zupa





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz