poniedziałek, 21 maja 2012

Quesadilla

Potrzebne będą:
- 4 tortille (ja użyłam pełnoziarnistych)

Opcjonalnie:
- zeszklona cebula
- żółty ser (starty na tarce)
- sałata
- 2 pomidory (pokrojone w drobną kostkę)
- papryczki jalapeno w zalewie
- grillowana pierś z kurczaka 
- kawałek karkówki (również grillowany)
- szczypiorek
- słodki sos chilli

Podczas układaniu nadzienia, trzeba pamiętać, aby ser znajdował się zarówno na samym dole, jak i na górze nadzienia, ponieważ ma on za zadanie zlepić obydwie strony placka. Nadzienie można układać dowolnie (ale tylko na jednej połowie placka), jednak nie może być go zbyt dużo, bo będzie wypadać. Nie powinno się też używać zbyt dużo 'mokrych' warzyw, gdyż placek nam rozmoknie.
A więc układamy składniki na placku, a następnie go zawijamy:


Tak zwiniętą tortillę przekładamy na blachę i lekko dociskamy rękami żeby nadzienie rozłożyło się równomiernie. Placki do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C. na około 10 minut - ser powinien się pięknie rozpuścić a tortille stać się chrupiące. Po wyjęciu z piekarnika, kroimy tortille na trójkąty. Można posypać je posiekaną kolendrą, szczypiorkiem lub pietruszką.





Ze składników podanych powyżej tworzyłam różne wariacje. W niektórych quesadillach było mięso wieprzowe, w innych drobiowe, niektóre posmarowałam słodkim sosem chilli, itd. Muszę przyznać, że wszystkie były jednakowo pyszne!

Po wyjęciu z piekarnika


Gotowe danie

2 komentarze:

  1. Niesamowicie apetyczne!A ser to ma być jakiś konkretny? Czy po prostu tary żółty ser?

    OdpowiedzUsuń
  2. Użyłam ementalera, ale myślę, że każdy ser będzie dobry :)

    OdpowiedzUsuń