niedziela, 27 maja 2012

Chleb pełnoziarnisty v.2

Składniki:
* 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
* 2 łyżki otrębów pszennych
* 2 łyżki otrębów owsianych
* łyżka siemienia lnianego
* łyżeczka soli
* 30 g świeżych drożdży
* 350 ml ciepłej wody
*płatki owsiane, pestki dyni lub siemię lniane do posypania

Najpierw rozpuszczamy drożdże w widzie. Następnie do miski wsypujemy wszystkie składniki suche, dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy, przykrywamy czystą ściereczką i czekamy aż wyrośnie. Smarujemy foremkę olejem i przekładamy do niej ciasto. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (ok.30 minut).  Przed włożeniem do piekarnika, smarujemy chleb jajkiem pomieszanym z łyżką mleka. Następnie posypujemy nasionami (można je wcześniej uprażyć na patelni). Pieczemy przez 30 minut, w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
Przed włożeniem do piekarnika

Gotowy chleb :)

2 komentarze:

  1. Aż się głodna zrobiłam:)
    A ta foremka to taka zwykła, jak korytko do babki? Czy jakaś specjalna?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, jak korytko do babki :) Najlepiej z warstwą nieprzywierającą.

    OdpowiedzUsuń