* 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
* 2 łyżki otrębów pszennych
* 2 łyżki otrębów owsianych
* łyżka siemienia lnianego
* łyżeczka soli
* 30 g świeżych drożdży
* 350 ml ciepłej wody
*płatki owsiane, pestki dyni lub siemię lniane do posypania
Najpierw rozpuszczamy drożdże w widzie. Następnie do miski wsypujemy wszystkie składniki suche, dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy, przykrywamy czystą ściereczką i czekamy aż wyrośnie. Smarujemy foremkę olejem i przekładamy do niej ciasto. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (ok.30 minut). Przed włożeniem do piekarnika, smarujemy chleb jajkiem pomieszanym z łyżką mleka. Następnie posypujemy nasionami (można je wcześniej uprażyć na patelni). Pieczemy przez 30 minut, w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
Przed włożeniem do piekarnika |
Gotowy chleb :) |
Aż się głodna zrobiłam:)
OdpowiedzUsuńA ta foremka to taka zwykła, jak korytko do babki? Czy jakaś specjalna?
Tak, jak korytko do babki :) Najlepiej z warstwą nieprzywierającą.
OdpowiedzUsuń