- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej żytniej
- pół szklanki otrębów pszennych lub owsianych
- łyżka siemienia lnianego
- 150 ml ciepłego mleka
- 0k. 15 ml ciepłej wody
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 30 g drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka miodu
- ziarna (siemię lniane, dynia) lub płatki owsiane do posypania
Z drożdży zrobić rozczyn (miód, łyżka mąki, ciepła woda) i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto i poczekać aż ponownie wyrośnie. W międzyczasie posmarować blaszkę olejem. Następnie, zagnieść ciasto ponownie i uformować 12 bułeczek. Poczekać aż ponownie wyrosną. Następnie posmarować jajkiem ubitym z łyżką mleka i posypać ziarnami.
Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
wtorek, 29 maja 2012
Bułki pełnoziarniste
Składniki:
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
nie widać zdjęć!
OdpowiedzUsuń