wtorek, 29 maja 2012

Bułki pełnoziarniste

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej żytniej
  • pół szklanki otrębów pszennych lub owsianych
  • łyżka siemienia lnianego
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 0k. 15 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki masła 
  • 1 jajko
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • ziarna  (siemię lniane, dynia) lub płatki owsiane do posypania
    Z drożdży zrobić rozczyn (miód, łyżka mąki, ciepła woda) i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto i poczekać aż ponownie wyrośnie. W międzyczasie posmarować blaszkę olejem. Następnie, zagnieść ciasto ponownie i uformować 12 bułeczek. Poczekać aż ponownie wyrosną. Następnie posmarować jajkiem ubitym z łyżką mleka i posypać ziarnami.
    Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

1 komentarz: