wtorek, 28 lutego 2012

Tortilla z chilli con carne

Dziś przyrządziłam szybki obiad. Postanowiłam wykorzystać chilli con carne, które leżało w zamrażalniku od jakiegoś czasu - a ugotował je mój brat. Dodatkowo, została nam sałatka z wczorajszego obiadu. Ponieważ nie lubimy marnować jedzenia, trzeba było jakoś to wszystko zagospodarować.
Na gotowe tortille nałożyliśmy sałatkę oraz odgrzane chilli con carne, do którego dołożyliśmy jeszcze kukurydzę oraz świeże pomidory pokrojone w kostkę. Wszystko polaliśmy sosem czosnkowym i gotowe!
Przed nałożeniem nadzienia można chwilkę (dosłownie kilka sekund) podgrzać 'placki' na patelni lub w kuchence mikrofalowej, ale ja jestem za zwyczaj zbyt głodna żeby czekać :P


Tortilla przez zwinięciem
Tortilla zwinięta w tzw. rożek - najpierw zawijamy dolną krawędź, a następnie brzegi

Przepis na chilli con carne:
  • 250g czerwonej fasoli
  • 750g wołowiny
  • 250g pomidorów
  • 1-2 papryki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli  (może być np. suszona papryczka peperoncino)

 Fasolę należy dobrze wymoczyć, a następnie zagotować w osolonej wodzie (jeśli chcemy pozbyć się enzymów, powinniśmy zebrać białą pianę, która wytwarza się podczas gotowania). Cebulę i czosnek obrać, a następnie posiekać. Mięso opłukać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Następnie na patelnię wrzucić cebulę, czosnek i dusić na małym ogniu aż cebula stanie się szklista. Mięso przełożyć do naczynia z odsączoną fasolą. Doprawić pieprzem, pieprzem Cayenne, solą oraz papryką w proszku. Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w paski. Tak przygotowaną paprykę wymieszać z mięsem.  Dodać papryczkę chilli, dolać nieco ciepłej wody i dusić pod przykryciem około 1,5 godziny na małym ogniu. Następnie wkroić pomidory i dusić jeszcze przez 15 minut.

3 komentarze:

  1. Wygląda smacznie:) Wytrwałości w prowadzeniu bloga, bo najprawdopodobniej zostaniesz moją internetową książką kucharską:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a przepis na sos czosnkowy do polania można prosić? wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Natalio, bardzo dziękuję :)

    Ewa, specjalnie dla Ciebie, przepis na sos czosnkowy. Zazwyczaj robię wersję dietetyczną na jogurcie:

    -200ml jogurtu naturalnego
    -4 ząbki czosnku (w zasadzie ilość dodanego czosnku zależy od
    upodobań potencjalnych zjadaczy sosu :P)
    - sól, pieprz
    Można też dodać 2 łyżki majonezu wtedy sos zdecydowanie lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń