Na gotowe tortille nałożyliśmy sałatkę oraz odgrzane chilli con carne, do którego dołożyliśmy jeszcze kukurydzę oraz świeże pomidory pokrojone w kostkę. Wszystko polaliśmy sosem czosnkowym i gotowe!
Przed nałożeniem nadzienia można chwilkę (dosłownie kilka sekund) podgrzać 'placki' na patelni lub w kuchence mikrofalowej, ale ja jestem za zwyczaj zbyt głodna żeby czekać :P
Tortilla przez zwinięciem |
Tortilla zwinięta w tzw. rożek - najpierw zawijamy dolną krawędź, a następnie brzegi |
Przepis na chilli con carne:
- 250g czerwonej fasoli
- 750g wołowiny
- 250g pomidorów
- 1-2 papryki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chilli (może być np. suszona papryczka peperoncino)
Fasolę należy dobrze wymoczyć, a następnie zagotować w osolonej wodzie (jeśli chcemy pozbyć się enzymów, powinniśmy zebrać białą pianę, która wytwarza się podczas gotowania). Cebulę i czosnek obrać, a następnie posiekać. Mięso opłukać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Następnie na patelnię wrzucić cebulę, czosnek i dusić na małym ogniu aż cebula stanie się szklista. Mięso przełożyć do naczynia z odsączoną fasolą. Doprawić pieprzem, pieprzem Cayenne, solą oraz papryką w proszku. Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w paski. Tak przygotowaną paprykę wymieszać z mięsem. Dodać papryczkę chilli, dolać nieco ciepłej wody i dusić pod przykryciem około 1,5 godziny na małym ogniu. Następnie wkroić pomidory i dusić jeszcze przez 15 minut.
Wygląda smacznie:) Wytrwałości w prowadzeniu bloga, bo najprawdopodobniej zostaniesz moją internetową książką kucharską:)
OdpowiedzUsuńa przepis na sos czosnkowy do polania można prosić? wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńNatalio, bardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuńEwa, specjalnie dla Ciebie, przepis na sos czosnkowy. Zazwyczaj robię wersję dietetyczną na jogurcie:
-200ml jogurtu naturalnego
-4 ząbki czosnku (w zasadzie ilość dodanego czosnku zależy od
upodobań potencjalnych zjadaczy sosu :P)
- sól, pieprz
Można też dodać 2 łyżki majonezu wtedy sos zdecydowanie lepiej smakuje :)