środa, 5 sierpnia 2015

Falafel


Potrzebne będą:
- szklanka suchej ciecierzycy
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki natki pietruszki (lub kolendry)
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- łyżeczka soli
- olej (u mnie rzepakowy)


Sposób przygotowania: 

Ciecierzycę zalewamy  wodą i moczymy przez całą noc. Po 24h wrzucamy ciecierzycę, pokrojoną cebulę, czosnek oraz przyprawy do miski i wszystko miksujemy na gładką masę. Dodajemy natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.
Z tak powstałej masy formujemy kuleczki nieco większe od orzecha włoskiego i smażymy na głębokim oleju przez ok 5 min (aż będą rumiane).





Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz