czwartek, 20 sierpnia 2015

Blok czekoladowy z płatkami pełnoziarnistymi i ksylitolem

Potrzebne będą:
0,5 szklanki wody
200 g masła
400 g mleka w proszku
100 g orzechów (u mnie laskowe, włoskie i nerkowce)
3 łyżki kakao
3/4 szklanki ksylitolu
6 łyżek płatków pełnoziarnistych (u mnie po 2 łyżki płatków orkiszowych, jęczmiennych i żytnich)
2 łyżki sezamu
szczypta soli

Sposób przygotowania: 
Masło rozpuszczamy w garnku i dodajemy do niego wodę, ksylitol oraz kakao, a następnie dokładnie mieszamy. Gdy płyn przestygnie, mieszamy go z płatkami, orzechami i mlekiem w proszku, a powstałą masę przekładamy masę foremki keksówki wyłożonej folią aluminiową. Wkładamy do lodówki i czekamy aż stężeje.


3 komentarze: