sobota, 6 czerwca 2015

Pełnoziarniste ciasto cytrynowe

 Ponieważ pieczenie nie jest moją najmocniejszą stroną, postanowiłam wykorzystać brytyjski przepis http://www.greatbritishchefs.com/recipes/lemon-cake-recipe, który po prostu dostosowałam do swoich potrzeb.


Potrzebne będą:
- 150 g ksylitolu
- 8 jajek
- 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ co najmniej 1850)
- sok i skórka z jednej cytryny
- szczypta soli
- masło do wysmarowania blachy
- odrobina otrębów (u mnie gryczane)


Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C, a blachę smarujemy masłem i posypujemy otrębami. Następnie rozdzielamy jaja. W jednej misce miksujemy białka ze szczyptą soli, a gdy piana zacznie gęstnieć, stopniowo dosypujemy ksylitol, ciągle ubijając białka (potrzebna nam sztywna piana).
Żółtka ubijamy, aż staną znacznie bledsze. Delikatnie mieszamy je z pianą z białek za pomocą szpatułki. Następnie stopniowo dodajemy mąkę oraz sok i skórkę z cytryny, powoli i delikatnie mieszając. Wymieszaną masę przelewamy na okrągłą blaszkę o średnicy 28 cm i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 40 minut.



1 komentarz:

  1. Wygląda smakowicie i treściwie i tak mi się kojarzy, że jadłam kiedyś podobne ciasto i było pyszne :)

    OdpowiedzUsuń