środa, 4 lutego 2015

Naleśniki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Potrzebne będą:
- 6 suszonych pomidorów
- 150 g mrożonego szpinaku
- ok 50 g żółtego sera

Ciasto na naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki żytniej (razowej)
- 2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 2 jajka

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce. Ciasto swoją konsystencją powinno przypominać emulsję lub rzadszą śmietanę. Jeśli jest za gęste dolewamy mleka lub wody, a jeśli zbyt rzadkie - dosypujemy mąki. Z gotowego ciasta smażymy cieniutkie naleśniki.


Szpinak dusimy chwilkę na małym ogniu (aż się podgrzeje) i dodajemy do niego pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Farsz układamy w górnej części naleśnika, posypujemy serem i zawijamy. Gdy wszystkie ruloniki mamy już gotowe, przekładamy je na patelnię i podgrzewamy na bardzo małym ogniu.



 
 

2 komentarze:

  1. Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 5800 blogów z 22 kategorii.
    zBLOGowani to największy polski serwis skupiający blogi i vlogi. Czytelnikom umożliwiamy obserwowanie blogów oraz tworzenia katalogów ulubionych wpisów. Blogerzy mają dodatkowo możliwość brania udziału w ciekawych akcjach i konkursach oraz dyskusji na forum. Zachęcamy do rejestracji.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam szpinak a z suszonymi pomidorami to już kupiona jestem :)
    pychota, aż zgłodniałam
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń