środa, 10 grudnia 2014

Pierniki razowe z migdałami

 Skąd pomysł na taką wersję pierniczków? No cóż, niektórzy domownicy po prostu mają ograniczenia dietetyczne, które wykluczają korzystanie z białej mąki czy zwykłego cukru. A jak wyglądałyby święta bez pierniczków? W ubiegłym roku przygotowałam bezglutenowe pierniczki na mące gryczanej (http://kuchenneprzygody.blogspot.com/2013/12/bezglutenowe-pierniki-na-ksylitolu.html). Tym razem postanowiłam również pokombinować i stworzyć "dozwolone" pierniczki. Z takim ciastem razowym pracuje się znacznie gorzej niż ze zwykłym, ale z wszystkim można sobie poradzić.

Potrzebne będą:
- 450 g mąki pszennej razowej
- 200 g mielonych migdałów
- 2 jaja
- 2 łyżki przyprawy do pierników
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 180 g ksylitolu
- 9 łyżek syropu z agawy
- 200 g masła
- szczypta soli

Masło rozpuszczamy w garnku i dodajemy do niego syrop z agawy oraz ksylitol. Czekamy aż mikstura przestygnie. W międzyczasie do miski wrzucamy suche składniki, wlewamy przestudzone masło z dodatkami, wbijamy jaja i wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na pożądaną grubość i wycinamy z niego pierniczki. Układamy je na blasze (zostawiając spore odstępy) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez ok 12 minut.


Świąteczne słodkości!

1 komentarz: