poniedziałek, 8 września 2014

Pierogi razowe z bundzem i ziemniakami

 Dzisiaj proponuję potrawę, która jest wspomnieniem urlopu spędzonego w Bieszczadach :)

Potrzebne będą:

Na farsz:
- 250 g ziemniaków
- 150 g bundzu
- średnia cebula (drobno pokrojona i zeszklona na maśle)
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- majeranek


Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i ugniatamy na gładką masę. Dodajemy do nich pokruszony bundz, cebulę, czosnek i odrobinę majeranku. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na ciasto:
- 500 g pełnoziarnistej mąki pszennej (można pomieszać mąkę pełnoziarnistą z jasną)
- 1 jajko
- 250 ml ciepłej wody,
- szczypta soli


 Z podanych składników zagniatamy ciasto (ostrożnie z wodą - ilość dodanej wody będzie zależała od typu używanej mąki). Następnie cieniutko rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy przez około 10 minut w osolonej wodzie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz