niedziela, 29 czerwca 2014

Wegetariańskie curry z czerwonej fasoli

Potrzebne będą:
- puszka czerwonej fasoli
- cebula
- dwa ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka (drobno posiekana) lub płatki chilli
- łyżka pasty curry
- 2 liście laurowe
- łyżeczka startego imbiru
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki cynamonu
-łyżeczka garam masala
- 4 łyżki pasty z pomidorów/koncentratu pomidorowego

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy liście laurowe, ostrą papryczkę, imbir i smażymy przez około 5 minut. Następnie dorzucamy pomidory, fasolkę i pozostałe przyprawy. Gotujemy jeszcze przez 5 minut, często mieszając.

Danie najlepiej podawać w ugotowanym ryżem.


2 komentarze:

  1. zdecydowanie uwielbiam takie ostre dania i mam ochotę jak najszybciej wypróbować to curry! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba rozgrzewające to curry, w sam raz na dzisiejszą burzę:)

    OdpowiedzUsuń