wtorek, 7 stycznia 2014

Naleśnikowe rollsy z dwoma pastami

Potrzebne będą:
ok 6 naleśników (u mnie: z mąki pełnoziarnistej żytniej)

Pasta z ciecierzycy:
- 1/3 szklanki suszonej ciecierzycy (można zastąpić ciecierzycą z puszki)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego

Ciecierzycę moczymy dzień wcześniej a następnie gotujemy aż zmięknie (oczywiście, jeśli używamy ciecierzycy z puszki, pomijamy te kroki). Następnie miksujemy cieciorkę razem z koncentratem, oliwą, sosem sojowym na gładką pastę.

Pasta z oliwek, suszonych pomidorów i kaparów:
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- ok 6 suszonych pomidorów
- 6 oliwek
- kilka małych kaparów (4-6)
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz

Cebulę i czosnek podsmażamy chwilkę na oliwie. Następnie miksujemy je na gładką pastę z oliwkami, pomidorami i kaparami. Przed doprawieniem solą trzeba spróbować pastę, ponieważ czasem suszony pomidory są wystarczająco słone. Dodajemy zioła prowansalskie, pieprz i dokładnie mieszamy.

Na naleśniki nakładamy jedną z past, zwijamy ciasno i kroimy w poprzek na 2 cm roladki.


Z pastą z ciecierzycy

Z pastą z suszonych pomidorów, oliwek i kaparów

2 komentarze:

  1. O, na pewno pyszne! Ja zawsze robiłam z pastą z groszku konserwowego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasta z groszku była w planach, ale jak się okazało, że jednak nie mam groszku konserwowego w zapasach to musiałam improwizować :P Tak właśnie powstała pasta z suszonych pomidorów :)

      Usuń