piątek, 31 stycznia 2014

Zupa krem z pora i selera z serowymi grzankami

Potrzebne będą:
1,5 l wywaru z warzyw
1 średniej wielkości seler
2 średnie pory
4/5 szklanki białego wina wytrawnego (nie miałam pod ręką białego więc dodałam czerwone, co znacznie wpływa na kolor:))
słodka papryka
oregano

Na grzanki:
4 skibki (lub jak to się mówi w innych regionach - kromki ;)) pełnoziarnistego chleba
kilka plasterków sera pleśniowego (u mnie brie)
masło
oregano

Selera i pora obieramy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle aż nieco zmiękną. Następnie do warzyw dolewamy wino i dodajemy wywar z warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i oregano do smaku. Gotujemy aż warzywa będą zupełnie miękkie, a następnie miksujemy aż powstanie krem.

Chleb smarujemy masłem i kroimy na mniejsze kawałki. Najpierw podsmażamy stronę posmarowaną masłem, a następnie obracamy grzanki, posypujemy oregano i układamy na nich plasterki sera. Czekamy aż się roztopią. Jeśli ser będzie wyjątkowo uparty i się nie roztopi, wystarczy nakryć patelnię pokrywką na chwilę.



3 komentarze:

  1. akurat mam kilka selerów w kuchni, też musze sobie taki krem zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja muszę dokupić por, żeby ugotować taka zupę!
    P.S. Świetny obrusik!

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam :) Jeśli macie białe wino pod ręką to z niego skorzystajcie - zupa będzie miała ładniejszy kolor :)

    OdpowiedzUsuń