piątek, 17 stycznia 2014

Fassolatha - grecka zupa fasolowa

Potrzebne będą:
- 400 g fasoli
- 1 l wody lub wywaru warzywnego
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3 łodygi selera naciowego
- puszka pomidorów
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżeczki tymianku
- kilka czarnych oliwek
- posiekana natka pietruszki (z jednego pęczka)
- 2 liście laurowe

Fasolę trzeba namoczyć dzień wcześniej. Następnego dnia zalewamy ją świeżą wodą, dodajemy dwa liście laurowe i gotujemy dosłownie przez 5 minut. Odstawiamy na godzinę. Następnie przelewamy fasolę do wywaru warzywnego i gotujemy 15 minut, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy jeszcze przez 20 minut. Dodajemy pomidory, tymianek, marchewkę (pokrojoną w talarki), pietruszkę, oliwę i pokrojone łodygi selera naciowego. Gotujemy jeszcze przez około godzinę (aż fasola zmięknie). W międzyczasie podsmażamy cebulę, a pod koniec jej smażenia dorzucamy natkę pietruszki, chwilkę mieszamy i zestawiamy z palnika.
Cebulę z natką dodajemy do zupy dopiero przed końcem gotowania. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z pokrojonymi czarnymi oliwkami.


1 komentarz: