wtorek, 30 kwietnia 2013

Quinoa (komosa ryżowa) w sosie pieczarkowym

Potrzebne będą:
- 300 g quinoa
- 100 ml śmietany 12 % (w oryginalnym przepisie jest 36%
- 250 g pieczarek
- oregano
- kolendra
- parmezan do posypania

Kroimy pieczarki w plastry i wrzucamy je na patelnię z rozgrzanym olejem połączonym z masłem. Podsmażamy tylko przez chwilę, by pieczarki pozostały białe. Doprawiamy kolendrą, oregano oraz solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy pieczarki z patelni i odsączamy je.
W międzyczasie do posolonego wrzątku wrzucamy komosę i gotujemy aż zmięknie, a następnie odcedzamy.
Przekładamy pieczarki z powrotem na patelnię, chwilkę podsmażamy i dodajemy śmietanę. Czekamy aż śmietana zgęstnieje. Dodajemy komosę na patelnię i wszystko mieszamy. Po nałożeniu porcji na talerz, każdą posypujemy parmezanem.


Źródło przepisu: http://www.doradcasmaku.pl/aktualnosc/1335/doradca-smaku-odc-24-kasza-quinoa-z-pieczarkami-i-parmezanem.html

1 komentarz: