To bardzo szybka i łatwa zupa. Jeśli nie mamy czasu na pichcenie, będzie jak znalazł :) A zwłaszcza jeśli w czeluściach zamrażalnika znajduje się bulion drobiowy lub wywar z warzyw :)
Składniki:
- 300g pieczarek
- 2 średnie ziemniaki (pokrojone w kostkę
- wywar z warzyw (lub bulion drobiowy)
- pęczek natki pietruszki
- łyżka masła
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, a następnie podsmażamy je na maśle. Gdy odparuje z nich cała woda, wrzucamy je do gotującego się bulionu, razem z ziemniakami. Gdy ziemniaki zmiękną, zdejmujemy zupę z palnika i czekamy aż trochę przestygnie. Następnie miksujemy wszystko na krem. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
Jeśli ktoś lubi jak w zupie coś "pływa", można dodać makaron, groszek ptysiowy, grzanki lub przed zmiksowaniem odłożyć trochę ziemniaków, by dodać je do kremu :)
Nigdy nie próbowałam dodawać ziemniaków do takiej zupki, to musi nieco zagęścić i nadawać konsystencję kremu bez dodatkowych zabiegów:)
OdpowiedzUsuńA coś na deser?:)
Proszę bardzo, jest i przepis na deser :)
OdpowiedzUsuń