sobota, 2 lutego 2013

Zupa krem z pieczarek

To bardzo szybka i łatwa zupa. Jeśli nie mamy czasu na pichcenie, będzie jak znalazł :) A zwłaszcza jeśli w czeluściach zamrażalnika znajduje się bulion drobiowy lub wywar z warzyw :)


Składniki:
- 300g pieczarek
- 2 średnie ziemniaki (pokrojone w kostkę
- wywar z warzyw (lub bulion drobiowy)
- pęczek natki pietruszki
- łyżka masła

Przygotowanie:
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, a następnie podsmażamy je na maśle. Gdy odparuje z nich cała woda, wrzucamy je do gotującego się bulionu, razem z ziemniakami. Gdy ziemniaki zmiękną, zdejmujemy zupę z palnika i czekamy aż trochę przestygnie. Następnie miksujemy wszystko na krem. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.

Jeśli ktoś lubi jak w zupie coś "pływa", można dodać makaron, groszek ptysiowy, grzanki lub przed zmiksowaniem odłożyć trochę ziemniaków, by dodać je do kremu :)

2 komentarze:

  1. Nigdy nie próbowałam dodawać ziemniaków do takiej zupki, to musi nieco zagęścić i nadawać konsystencję kremu bez dodatkowych zabiegów:)
    A coś na deser?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę bardzo, jest i przepis na deser :)

    OdpowiedzUsuń