Gdy w jednej ze słowackich restauracji spróbowałam tej zupy po raz pierwszy, wiedziałam że szybko za nią zatęsknię i będę musiała sama ją ugotować. To szybkie i proste danie, idealne dla wielbicieli czosnku :)Istnieje wiele sposobów wykonania takiej zupy więc stworzyłam swój własny przepis sugerując się innymi.
Potrzebne składniki:
- 1,5 główki czosnku
- wywar z warzyw
- 1 cebula
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 2 jajka
- gałka muszkatołowa
- łyżeczka tymianku
- chleb pokrojony w kostkę (użyłam pełnoziarnistego)
- starty żółty ser (wg uznania)
Cebulę kroimy w plastry lub kostkę (nie ma to większego znaczenia, bo zupę i tak będziemy później blendować na krem) i podsmażamy na oliwie aż się zeszkli. Dodajemy pół główki czosnku (najlepiej przecisnąć przez praskę) i jeszcze chwilkę podsmażamy. Do gotującego wywaru wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodajemy również obrane ząbki czosnku z drugiej połowy główki. Gdy ziemniaki zmiękną, do garnka z bulionem wsypujemy podsmażoną cebulę z czosnkiem i gotujemy jeszcze kilka minut. Następnie zestawiamy garnek z ognia i czekamy aż zupa przestygnie żeby zmiksować ją na krem. Po zmiksowaniu, doprowadzamy zupę do wrzenia dodajemy do niej pozostałe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, tymianek i odrobinę gałki muszkatołowej. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy rozbełtane jajka, cały czas mieszając zupę (nie musi się już ona gotować) i czekamy aż się zetną. Jeśli chodzi o jajka to istnieje jeszcze kilka sposobów - można dodać całe jajka do zupy i poczekać aż się setną albo wbić samo żółtko do miski, a następnie zalać je zupą.
Chleb pokrojony w kostkę podsmażamy chwilę na suchej patelni i w ten sposób otrzymujemy grzanki.
Nalewamy zupę do miseczek, dodajemy grzanki i żółty ser. Smacznego! :)
mmmm czosnkowa....
OdpowiedzUsuń