środa, 19 września 2012

Pierożki z kurczakiem gotowane na parze

Składniki

Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (może też być zwykła)
- 0,5 szklanki wody
- szczypta soli

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na 15 minut.

Nadzienie:
- pierś z kurczaka
- 0,5 pęczka kolendry
- kawałek świeżego imbiru (1-2cm)
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- szczypta chilli

Pierś z kurczaka oraz imbir kroimy na drobne kawałki. Kolendrę oraz czosnek siekamy. Wszystko miksujemy blenderem na jednolitą pastę.

Ciasto cienko rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty (ok 6x6 cm). Nakładamy nadzienie i formujemy azjatyckie pierożki. Gotujemy na parze ok. 10 min.




Pierożki najlepiej smakują z sosem słodko-pikantnym chilli.




1 komentarz: