czwartek, 28 marca 2019

Sos winegret

Świetny do sałatek i zdecydowanie smaczniejszy od kupnych sosów w proszku ;) Jego zaletą jest to, że można przygotować jego większą ilość i przechowywać w lodówce ponoć nawet miesiąc (chociaż nigdy tego nie sprawdziłam osobiście, ponieważ u nas kończy się znacznie szybciej).

Potrzebne będą:
- 100 ml oleju tłoczonego na zimno (np. rzepakowy lub oliwa z oliwek)
- 25 ml octu jabłkowego
- ok. 0,5 łyżeczki soli
- łyżeczka musztardy
- pieprz do smaku
opcjonalnie ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) i 0,5 łyżeczki miodu (jeśli lubicie słodką wersję).

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku, zakręcamy i porządnie mieszamy, energicznie potrząsając.


2 komentarze:

  1. olej rzepakowy,niestety jest olejem rafinowanym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie mogę się zgodzić. Dostępne są różne rodzaje oleju, nie jest on rafinowany z samej definicji. Ja osobiście wybieram tłoczony na zimno, nierafinowany.

      Usuń