czwartek, 19 kwietnia 2018

Łagodne curry z pieczonymi warzywami

Potrzebne będą:
- ok 250 g piersi z indyka (można zastąpić czerwoną fasolą lub ciecierzycą)
- 2 bakłażany
- 1 dynia piżmowa
- 1 cukinia
- cebula
- szklanka mleka kokosowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ok 2 łyżeczki curry
- 1  łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- opcjonalnie: pół łyżeczki łagodnej pasty curry
- opcjonalnie: 2 liście limonki kaffir
- masło klarowane lub oliwa

Sposób przygotowania:
Mięso z indyka kroimy w kostkę i posypujemy łyżeczką przyprawy curry i dodajemy odrobinę sosu sojowego. Dokładnie mieszamy i odstawiamy i w międzyczasie zabieramy się za przygotowanie warzyw.

Dynię obieramy ze skórki (najlepiej zrobić to obieraczką) i kroimy w sporą kostkę. Wrzucamy do miski, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, mieszamy i przekładamy na blachę. Cukinię i bakłażany kroimy w plasterki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można delikatnie skropić oliwą. Warzywa zapiekamy przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni C.

Mięso oraz pokrojoną cebulę podduszamy na maśle klarowanym, a następnie zalewamy mlekiem kokosowym. Dodajemy przyprawy, liście limonki oraz koncentrat pomidorowy i podpieczoną dynię. Wszystko dusimy jeszcze przez chwilę - dynia powinna zacząć się rozpadać, dzięki czemu zagęści sos. Na koniec dodajemy cukinię i bakłażany pokrojone w paski i podgrzewamy jeszcze przez 3 minuty około.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz