czwartek, 27 lipca 2017

Arrabiatta z boczkiem

Potrzebne będą:
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 g boczku (opcjonalnie)
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 suszone papryczki piri piri, peperoncino lub 1 ostra papryka
- sól i pieprz
- 500 ml przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:
Boczek kroimy w paski i podsmażamy na patelni, a gdy wytopi się już odpowiednia ilość tłuszczu, dodajemy pokrojoną cebulę. Czekamy aż boczek się zarumieni, a cebulka zeszkli, i dodajemy drobno posiekany czosnek. Po chwili zalewamy całość przecierem pomidorowym, dodajemy przyprawy i pokruszone papryczki. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy, aż sos się zredukuje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz