poniedziałek, 14 marca 2016

Pizza tuńczykiem i cukinią na pełnoziarnistym cieście żytnio-amarantusowym

Potrzebne będą:
Na ciasto:
- 3/4 szklanki mąki z amarantusa
- 1 szklanka mąki żytniej
- ok. 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki otrąb (u mnie żytnie)
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżki oleju
- opakowanie suchych drożdży

Nadzienie:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 cukinia (pokrojona w plasterki)
- ok. 150g startego żółtego sera

Sos pomidorowy:
- zioła prowansalskie
- passata lub koncentrat pomidorowy
- cebula
- czosnek
- sól, pieprz



Wszystkie składniki ciasta łączymy w jednej misce, wyrabiamy ciasto i odstawiamy na moment, żeby nieco wyrosło. W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy - cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju, a gdy już się zeszkli, dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę przesmażamy. Dodajemy przecier/passatę, doprawiamy i w razie potrzeby redukujemy, aby otrzymać gęsty sos.

Rozwałkowujemy ciasto, smarujemy je przygotowanym sosem pomidorowym, a następnie układamy cukinię oraz tuńczyka i wszystko posypujemy żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 20 minut. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz