czwartek, 24 grudnia 2015

Pełnoziarniste pierniki żytnie z amarantusem

Potrzebne będą:
300 g mąki żytniej pełnoziarnistej
100 g mąki z amarantusa
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
120 g masła
100 g ksylitolu
60 g syropu z agawy
1,5 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli


Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie mieszamy wszystkie suche składniki w misce, a następnie dodajemy składniki mokre (łącznie z przestudzonym masłem) i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 10-12 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz