poniedziałek, 28 września 2015

Makaron chiński z kurczakiem curry, cukinią i bakłażanem

Potrzebne będą:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 średniej wielkości cukinia (pokrojona w paski)
- 1 średni bakłażan (pokrojony w paski)
- 50 g suszonych grzybków mung
- sos sojowy, sos rybny
- chiński makaron (np. z fasoli mung)
- 2 duże ząbki czosnku
- duża cebula (pokrojona w większą kostkę)
- łyżeczka curry
- czarny sezam do posypania potrawy


Do zamarynowania mięsa:
- łyżeczka curry
- łyżka sosu sojowego
- pieprz kajeński (w ilości odpowiadającej naszej tolerancji na ostrość)
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Składniki marynaty łączymy i misce, dodajemy mięso pokrojone w paseczki i marynujemy co najmniej przez godzinę. Grzybki i makaron zalewamy wrzątkiem i czekamy aż zmiękną. Gdy grzybki będą już gotowe, kroimy je w paski, ale nie wylewamy wody pozostałej po ich moczeniu.
Na rozgrzanej patelni dość krótko smażymy mięso (żeby go nie przesuszyć) i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Teraz czas na cebulę - trzeba ją zeszklić na oliwie, a następnie dodać czosnek i jeszcze chwilę przesmażyć. Dorzucamy bakłażan, cukinię i grzybki mun i przesmażamy, aż bakłażan odrobinę zmięknie. Dolewamy odrobinę wody z grzybków, wrzucamy mięso z powrotem na patelnię doprawiamy sosem sojowym i rybnym oraz curry i czekamy aż płyn odparuje. Na końcu wszystko łączymy z makaronem, posypujemy sezamem i danie gotowe! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz