niedziela, 11 stycznia 2015

Sos paprykowo-pieczarkowy z pulpecikami drobiowymi

Potrzebne będą:

Na sos:
- papryka
- 250 gram pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki nasion kolendry
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Na pulpeciki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki nasion kolendry
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki


Pieczarki pokrojone w plastry podsmażamy na oleju razem z papryką i cebulą skrojonymi w kostkę oraz nasionami kolendry i posiekanym czosnkiem. Gdy woda z pieczarek i papryki odparuje, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego oraz odrobinę wody i dusimy wszystko do miękkości. Mielimy sos na gładką pastę i dodajemy pietruszkę.

Mięso, cebulę i czosnek kroimy i mielimy na gładką pastę razem z kolendrą. Dodajemy pietruszkę, sól i pierz, wszystko dokładnie mieszamy, a następnie formujemy średniej wielkości kuleczki. Pulpeciki wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 5 minut. Przekładamy je do sosu, dokładnie obtaczamy i chwilkę wszystko dusimy na małym ogniu.


 

Zdrowy obiad

Niski IG czyli świadome odżywianie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz