czwartek, 10 listopada 2016

Curry z ciecierzycą

Potrzebne będą:
- 0,5 szklanki ciecierzycy (moczonej przez min. 12 godzin, a następnie ugotowanej)
- 2 małe cebule
- 1 średnia cukinia
- po 1 łyżeczce kminu rzymskiego, czarnej gorczycy, kolendry (w całości)
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka kozieradki
- czerwona pasta curry (ilość zależna od upodobań)
- kilka suszonych liści curry (opcjonalnie)
- 2 liście limonki kaffir
- 200 g szpinaku
- 250 ml przecieru pomidorowego



Sposób przygotowania:
Kmin rzymski, gorczycę, liście curry i kolendrę prażymy na patelni, aż gorczyca zacznie podskakiwać, a z przypraw wydobędzie się aromat. Przekładamy do moździerza i ucieramy na proszek.
Cebulkę podsmażamy przez chwilę na oliwie, a gdy się zeszkli, wsypujemy łyżeczkę kozieradki i jeszcze chwilkę podgrzewamy. Następnie na patelnię dodajemy cukinię pokrojoną w paski i czekamy aż odrobinę zmięknie. Dolewamy przecier pomidorowy, dorzucamy cieciorkę, garam masala, pastę curry i 2 liście limonki kaffir. Gotujemy, aż sos ładnie się zredukuje. Jeśli bardzo nam się spieszy, można zagęścić sos koncentratem pomidorowym. Na sam koniec gotowania doprawiamy solą, dodajemy szpinak i danie gotowe.