środa, 24 lutego 2016

Kakaowy deser chia z dodatkiem owoców

Nasionka chia dają możliwość przygotowania bardzo łatwego, pysznego i jednocześnie zdrowego deseru. Jedynym minusem jest to, że trzeba je przygotować dzień wcześniej.

Potrzebne będą:
(na 2 porcje)

- szklanka mleka
- 3 łyżki nasion chia
- łyżeczka ksylitolu
- 2 łyżeczki kakao
- ulubione owoce (u mnie: mrożona jagoda kamczacka)

Ksylitol i kakao wsypujemy do mleka i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy nasionka chia i ponownie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Ważne, by nasionka zmiękły i napęczniały, tworząc swego rodzaju budyń. Rozdzielamy nasz deser do pucharków/odpowiednich naczyń i zabieramy się za przygotowanie owoców. Świeże owoce wystarczy zmiksować i polać nimi całość. Jeśli mamy owoce mrożone, można je podgrzewać do czasu, gdy się rozmrożą i puszczą sok.







środa, 10 lutego 2016

Intensywnie cytrynowy deser z serkiem mascarpone

Potrzebne będą:
- cytryna
- opakowanie serka mascarpone
- 4 domowe ciasteczka lub ciastka typu digestive
- ulubiony dżem (u mnie z czarnej porzeczki)

do posypania opcjonalnie: płatki migdałowe, wiórki czekolady lub granat


Cytrynę gotujemy przez około 20 minut, a następnie odstawiamy do przestygnięcia. Wydrążony środek cytryny miksujemy razem z serkiem mascarpone. Pokruszone ciasteczko układamy na dnie szerokiej szklanki/pucharka, następnie przykrywamy warstwą dżemu, znów dodajemy serek i na koniec posypujemy owocami granatu, wiórkami czekoladowymi lub płatkami migdałowymi.