czwartek, 27 listopada 2014

Zapiekanka warzywna z cukinią, ziemniakami i pieczarkami

Potrzebne będą:
- 4 średniej wielkości ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 100 g pieczarek
- 2 małe cukinie (lub jedna średnia)
- 1 ostra papryczka (opcjonalnie)
- 1  mały por
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- oregano
- 150 g żółtego sera

sos:
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub oliwą, a następnie układamy w nim ziemniaki pokrojone w plastry. Posypujemy jednym posiekanym ząbkiem czosnku, doprawiamy solą. Cukinię kroimy wzdłuż w bardzo cienkie plasterki i połowę plastrów układamy na ziemniakach - jedna warstwa wzdłuż naczynia, druga w poprzek. Posypujemy posiekanym ząbkiem czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Kolejną warstwę tworzymy z pieczarek, a na nich znów układamy cukinię (w taki sam sposób jak poprzednio). Układamy plastry pomidorów i wlewamy do naczynia sos (jajka pomieszane z 2 łyżkami mleka). Solimy, doprawiamy pieprzem i oregano. Układamy por pocięty w średniej wielkości kostkę, dodajemy drobno posiekaną papryczkę chilli (opcjonalnie) i wszystko posypujemy serem. Zapiekamy przez około 40 minut w 180 stopniach C.



poniedziałek, 24 listopada 2014

Ciasteczka z kleiku ryżowego

Potrzebne będą:
Na ciasto:
- opakowanie kleiku ryżowego (około 190 g - tak, właśnie tak oszukują nas producenci - zmniejszają
   gramaturę, ale cena pozostaje bez zmian)
- 200 g masła (pokrojonego w kostkę)
- 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu
- 3 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki otrębów gryczanych
- 2 łyżki amarantusa ekspandowanego
- łyżeczka sody oczyszczonej

i dodatkowo
- mały słoiczek ulubionego dżemu/powideł

Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy.Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy i palcem robimy zagłębienie na środku ciastka (jak w kluskach śląskich). Zagłębienie wypełniamy ulubionym dżemem lub powidłami. Pieczemy w 180 stopniach C, aż ciasteczka się zarumienią.



czwartek, 6 listopada 2014

Sałatka z ciecierzycą i musztardowym dressingiem

Potrzebne będą:
(porcja na 2 osoby)
- kilka liści sałaty
- ok 100 g ugotowanej ciecierzycy
- 100 g czerwonej fasoli
- 2 pomidory
- kilka oliwek
- łyżka prażonych ziaren słonecznika


Dressing
- dwie łyżeczki musztardy gruboziarnistej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- pół łyżeczki ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:
Sałatę drzemy na mniejsze kawałki, dodajemy do niej ciecierzycę, fasolę, pomidory pokrojone w grubszą kostkę oraz plasterki oliwek. Składniki dressingu mieszamy w oddzielnym naczyniu, a następnie wlewamy miksturę do sałatki. Posypujemy prażonym słonecznikiem i dokładnie mieszamy.