czwartek, 30 października 2014

Murzynek pełnoziarnisty

Potrzebne będą:
- 2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody

Wszystkie składniki mieszamy w misce i przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 45 minut.


piątek, 24 października 2014

Pierś z kaczki wg Gordona Ramsaya

Potrzebne będą:
- pierś z kaczki ze skórą
- sól, pieprz


Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Następnie bierzemy pierś z kaczki i delikatnie nacinamy skórę (uwaga, żeby nie przeciąć mięsa). Doprawiamy solą i pieprzem. Patelnię stawiamy na włączonym palniku i kładziemy na niej (zanim się nagrzeje) pierś z kaczki skórą do dołu. Smażymy aż wytopi się tłuszcz - ok 6 minut i obracamy na drugą stronę, którą podsmażamy kolejne 3 minuty. Pierś razem z patelnią (pod warunkiem, że nie ma plastikowych elementów) wstawiamy do piekarnika na 6-8 min (w zależności od wielkości piersi). Jeśli nie mamy patelni z metalową rączką, mięso można przełożyć na blachę podgrzaną w piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika, przekładamy mięso na deskę do krojenia i dajemy mu odpocząć ok. 2 minut. Później kroimy w plastry - nie za cienkie, żeby kaczka od razu nam nie wystygła.



czwartek, 9 października 2014

Warzywna zapiekanka z topinamburem

Potrzebne będą:
- 250 g topinambura (myślę, że można go zastąpić podgotowanymi ziemniakami)
- puszka czerwonej fasolki (uwaga na skład - często dodawany jest cukier i inne niepotrzebne "pyszności")
- papryka
- cukinia
- 2 ząbki czosnku
- por (można zastąpić cebulą)

 Na sos:
- ok. 150 ml śmietanki 12%
- 2 jaja
- 150 g żółtego sera (o łagodnym smaku)
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Cukinię i paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy por pocięty w talarki, doprawiamy solą i smażymy aż z warzyw odparuje woda. W międzyczasie kroimy topinambur (u mnie nieobrany) na dość cienkie plasterki. Podsmażone warzywa oraz topinambur umieszczamy w naczyniu i czekamy aż nieco przestygną, żeby jajko się nie ścięło od temperatury. Przeciskamy dwa ząbki czosnku przez praskę, dodajemy składniki sosu i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przelewamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w 180 stopniach C przez 30 minut.