To bardzo szybki i łatwy sposób na pyszny obiad - w sam raz na zaspokojenie głodu po całym dniu. Najlepiej smakuje z ugotowanym makaronem razowym.
Potrzebne będą:
- opakowanie wędzonego łososia
- kwaśna śmietana (12%)
- odrobina mleka
- cebula
- kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski
- odrobina gałki muszkatołowej, sól i pieprz
Najpierw podsmażamy cebulkę na oleju, a następnie na moment dodajemy fragmenty łososia - musi się chwilkę podgrzać. Następnie dodajemy kilka łyżek śmietany i suszone pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Chwilkę podgrzewamy. Jeśli sos jest za gęsty, wystarczy dolać trochę mleka.
wtorek, 25 marca 2014
piątek, 21 marca 2014
Zapiekanka rybna z cukinią i białą kaszą gryczaną
Potrzebne będą:
- 3 lub 4 filety rybne
- jedna mała cukinia
- woreczek ugotowanej białej kaszy gryczanej
- 1 papryka
- ok 150 g żółtego serca
- cytryna
- odrobina masła
- curry, sól i pieprz
- cebula (wcześniej podsmażona)
Sos
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- odrobina sera startego na tarce
- sól i pieprz
Wszystkie składniki mieszamy w misce.
Filety rybne doprawiamy solą, pieprzem,curry oraz odrobiną soku z cytryny. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy małe kawałeczki masła i kilka plasterków cytryny. Kładziemy rybę, następnie kaszę gryczaną (pomieszaną z cebulą), paski papryki oraz plasterki cukinii. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy sos i całość posypujemy żółtym serem. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach C.
- 3 lub 4 filety rybne
- jedna mała cukinia
- woreczek ugotowanej białej kaszy gryczanej
- 1 papryka
- ok 150 g żółtego serca
- cytryna
- odrobina masła
- curry, sól i pieprz
- cebula (wcześniej podsmażona)
Sos
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- odrobina sera startego na tarce
- sól i pieprz
Wszystkie składniki mieszamy w misce.
Filety rybne doprawiamy solą, pieprzem,curry oraz odrobiną soku z cytryny. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy małe kawałeczki masła i kilka plasterków cytryny. Kładziemy rybę, następnie kaszę gryczaną (pomieszaną z cebulą), paski papryki oraz plasterki cukinii. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy sos i całość posypujemy żółtym serem. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach C.
czwartek, 13 marca 2014
Szarlotka pełnoziarnista
Szarlotka to jeden z ulubionych deserów mojego męża i dlatego pojawia się u nas dość często. Przepis w zasadzie przepis od mojej mamy, z którego korzystała przez wiele lat.
Potrzebne będą:
- 2 kg jabłek
- garść posiekanych orzechów włoskich
- łyżka cynamonu
- łyżka ksylitolu
- 200 masła (pokrojonego w kostkę)
- 380 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 jajka
- szczypta soli
Jabłka kroimy w półplasterki i wrzucamy do garnka. Prażymy je na małym ogniu aż staną się miękkie i aż woda trochę odparuje. Na koniec dodajemy do nich orzechy, cynamon oraz ksylitol. Czekamy aż jabłka przestygną.
Z mąki, masła, jajek i soli wyrabiamy ciasto (im mniej będzie miało kontaktu z rękami, tym lepiej). 2/3 ciasta trzeba rozwałkować, umieścić w tortownicy/foremki do tarty, ponakłuwać widelcem i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 10 minut. Po tym czasie nakładamy mus jabłkowy i przykrywamy go resztką ciasta. Pieczemy jeszcze przez 40-45 minut.
Potrzebne będą:
- 2 kg jabłek
- garść posiekanych orzechów włoskich
- łyżka cynamonu
- łyżka ksylitolu
- 200 masła (pokrojonego w kostkę)
- 380 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 jajka
- szczypta soli
Jabłka kroimy w półplasterki i wrzucamy do garnka. Prażymy je na małym ogniu aż staną się miękkie i aż woda trochę odparuje. Na koniec dodajemy do nich orzechy, cynamon oraz ksylitol. Czekamy aż jabłka przestygną.
Z mąki, masła, jajek i soli wyrabiamy ciasto (im mniej będzie miało kontaktu z rękami, tym lepiej). 2/3 ciasta trzeba rozwałkować, umieścić w tortownicy/foremki do tarty, ponakłuwać widelcem i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 10 minut. Po tym czasie nakładamy mus jabłkowy i przykrywamy go resztką ciasta. Pieczemy jeszcze przez 40-45 minut.
Subskrybuj:
Posty (Atom)