wtorek, 25 czerwca 2013

Pieczone pierogi drożdżowe z ciecierzycą

Potrzebne będą:
Nadzienie:
- szklanka ciecierzycy (może być z puszki)
- cebulka (posiekana)
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: curry, słodka papryka, ostra papryka
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego*

*Kupując sos sojowy zwróćcie uwagę na skład. Często dodawany jest do niego glutaminian sodu lub cukier.

Ciasto:
250g mąki (użyłam pełnoziarnistej)
15g drożdży
łyżka miodu, cukru lub stewii
1/8 litra mleka
2 jaja

Rozpuszczamy drożdże w ciepłym mlekiem z dodatkiem cukru, miodu lub stewii i czekamy aż zaczną wyrastać. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, dodajemy jaja i wlewamy zaczyn z drożdży. Ugniatamy ciasto i odstawiamy na bok, by dwukrotnie zwiększyło swoją objętość.

Jeśli stosujemy suchą ciecierzycę, najlepiej jest namoczyć ją dzień wcześniej, a następnie ugotować. Cebulkę podsmażamy na patelni, na końcu dodajemy czosnek. Przekładamy ciecierzycę do pojemnika, dodajemy cebulkę podsmażoną z czosnkiem, sos sojowy oraz przyprawy (pół łyżeczki curry, pół łyżeczki papryki, 1/4 łyżeczki papryki ostrej. Jeśli lubimy pikantne potrawy, można też dodać suszoną papryczkę chilli). Miksujemy na gładką masę. Jeśli okaże się ona jałowa lub zbyt gęsta - dodajemy jeszcze odrobinę sosu sojowego. 

Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na blat posypany mąką. Rozwałkowujemy, a następnie wykrawamy koła lub kwadraty i lepimy pierogi. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładamy w ciepłe miejsce i znów czekamy aż wyrosną. Następnie pieczemy przez 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. 




Nakarm Cukrzyka latem

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Gzika z pyrami w mundurkach

Ponieważ pochodzę z Wielkopolski, na moim blogu nie może zabraknąć naszych regionalnych potraw. Gdy młode ziemniaki są w rozsądnej cenie, oznacza to, że nadszedł najwyższy czas na przygotowanie gziki! :)

Potrzebne będą:
- kostka twarogu (użyłam półtłusty)
- śmietanka 12% (można zastąpić mlekiem)
- sól i pieprz do smaku
- odrobina schłodzonego masła
- szczypiorek lub drobno posiekana cebulka
- ziemniaki ugotowane w mundurkach

Ser wrzucamy do naczynia, dolewamy nieco śmietany, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie miksujemy. Powinna nam wyjść gładka masa - musi być w miarę gęsta, nie powinna spływać z łyżeczki. Jeśli stwierdzimy, że masa jest za gęsta, dolewamy znów śmietanki (lub mleka) i miksujemy. Trudno jest tutaj określić dokładne proporcje, ponieważ każdy twaróg będzie miał inną konsystencję.
Porcję gziki przekładamy na talerzyk, obok niej układamy kawałek schłodzonego masła i posiekaną cebulkę (lub szczypiorek). Obieramy ziemniaki i gotowe! :)
Generalnie są różne sposoby jedzenia tej potrawy. Można nałożyć się odrobinę masła na ziemniaka, na to nieco gziki pomieszanej z cebulką/szczypiorkiem i odciąć się nożem plasterek ziemniaka wraz z "dodatkami". Później znów na resztę ziemniaka nakłada się masło, gzikę...i tak dalej :)




niedziela, 23 czerwca 2013

Szybki sorbet truskawkowy


Potrzebne będą:
- mrożone truskawki (ok 250g)
- łyżka ksylitolu

Truskawki i ksylitol miksujemy w blenderze. To cała filozofia :)



Nakarm Cukrzyka latem