czwartek, 3 stycznia 2013

Razowe gofry z mąki orkiszowej

Składniki:
- szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- pół szklanki otrębów (skorzystałam z orkiszowych, ale pszenne lub żytnie również powinny pasować)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- łyżka oleju

Przygotowanie:
Najpierw miksujemy żółtko z solą, mlekiem, mąką, otrębami i proszkiem do pieczenia. Ubijamy białko na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. W ten sposób mamy gotowe ciasto. Pieczemy gofry około 6 minut.

Sos:
Mrożone owoce (skorzystałam z mieszanki malin, porzeczek i truskawek)przekładamy do małego garnka i chwilę podgrzewamy. Gdy owoce puszczą sok, miksujemy je blenderem na sos.

Wykonałam bardziej kaloryczną wersję gofrów i położyłam na nie bitą śmietanę, którą polałam sosem owocowym.